Hij studeert gitaar aan het Conservatorium van Arnhem, maar de 22-jarige Tommie Sjef Koenen uit Den Helder heeft nog een andere liefde: bijzondere speciaalbieren maken.
In het schuurtje van zijn moeder staan 25 wijnvaten waarin zijn brouwsels minstens vier maanden rijpen. “Daarvoor is het nog niks. En als ik dan denk dat het nog langer kan rijpen, laat ik het gewoon staan”, zei hij onlangs tegen het Noordhollands Dagblad.
Bierbrouwen is booming. In tien jaar tijd is het aantal brouwerijen in Nederland verviervoudigd, tot zo’n 450 in 2016. Zelfs de HEMA verkoopt tegenwoordig pakketten om zelf bier te brouwen.
De overvloed aan brouwerijen betekent dat er veel nieuwe biertjes bij zijn gekomen in Nederlandse supermarkten en slijterijen. Liefhebbers geven ze een beoordeling van een tot en met vijf sterren via de app Untappd. Dat levert een lijst op met de beste brouwerijen per land.
Wat blijkt? Tommie Sjef Wild Ales staat boven aan in Nederland met 1639 beoordelingen en een rating van 4,07 sterren. Dat terwijl Koenen amper een jaar serieus bezig is.
Wilde, zure varianten
Hij brouwt voor de lol en staat op bierfestivals in heel Europa. Zo reist hij donderdag af naar Zweden voor het All In Beer Fest om daar acht van zijn bijzondere bieren te laten proeven. Hij gaat voor wilde, zure varianten die het midden houden tussen bier en wijn. "Bier vergist en gerijpt in houten vaten", staat er op het label van de twee nieuwste bieren in zijn webshop.
Koenen maakt bieren met spontane gisting. Daarbij wordt tijdens de bereiding het bier blootgesteld aan de open lucht, zodat er natuurlijke gistsoorten in terecht komen die de suikers omzetten in alcohol. Vandaar de naam Wild Ales.
Bier aanvoelen
De conservatoriumstudent houdt zowel bij het brouwen van bier als het maken van muziek van improviseren. “Ik heb geen receptenboek waar precies in staat hoe het bier eruit gaat komen. Je moet het bier aanvoelen, ermee bezig zijn.”
Het schuurtje van zijn moeder is hij zo langzamerhand ontgroeid. Koenen is op zoek naar een grotere opslagruimte waar meer wijnvaten in passen. Hij wil zijn studie afronden en muziek blijven maken, maar hij blijft verzot op het brouwen. “Ik hoop het te kunnen combineren.”